Ghid turistic Rio de Janeiro - Descriere Rio de Janeiro - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Rio de Janeiro - Descriere Rio de Janeiro

Destinatii > America de sud > Brazilia > Orase

Rio de Janeiro

Este situat in jurul apelor albastre ale Golfului Guanabara, langa muntele Sugar Loaf si renumita statuie a lui Iisus, fiind cel mai spectaculos oras din lume, numit si Cidade Maravilhosa. Superbele plaje cu palmieri unde temperatura nu scade aproape niciodata sub 20 grade, Carnavalul renumit in toata lumea care atrage anual milioane de turisti, sunt punctele forte ale acestui oras pe care cel putin o data trebuie vizitat.

Orasul este împartit adesea între centrul sau istoric (Centro), Zona de Sud cu atractiile ei turistice (plajele sale sunt cunoscute pretutindeni), Zona de Nord, dezvoltata industriala, Zona de Vest si regiunea noua Barra da Tijuca.

Centro
Centro este zona istorica a orasului. Atractii turistice importante sunt Biserica Candelaria si catedrala modernista, Teatrul Municipal si câteva muzee. Centro ramâne inima comunitatii de afaceri a orasului. „Bondinho”, un tramvai, pleaca din statia centrala, trece printru-un fost apeduct în stil roman, si se plimba prin strazile abrupte ale cartierului învecinat Santa Teresa.
Tot aici se afla cartierul Lapa, binecunoscut pentru viata de noapte. Fata de zona cu plaje, el este frecventat mai mult de localnici; tot aici, în timpul carnavalului, au loc adevarate petreceri în strada, amintind de Ziua Marinei de la Constanta sau de revelioanele de strada din Bucuresti. Nu este o zona foarte sigura, dar distractia este garantata.

Zona de Sud
Zona sudica din Rio de Janeiro este formata din mai multe cartiere, printre care São Conrado, Leblon, Ipanema, Arpoador, Copacabana si Leme, care compun faimoasa linie de coasta a orasului.
Cartierul plajei Copacabana gazduieste una dintre cele mai spectaculoase petreceri de An Nou. Peste doua milioane de spectatori, îmbulziti pe nisip, urmaresc artificiile. Din 2001, artificiile sunt lansate de pe vase, pentru a conferi mai multa siguranta evenimentului.
Dupa Copacabana si Leme, se afla cartierul Urca, în care se afla Muntele Pâine de Zahar („Pão de Açúcar”). În vârf se poate ajunge cu telecabina, accesibila de pe Dealul Urca („Morro da Urca”), care ofera o priveliste spre muntele Corcovado. Cel mai înalt munte al orasului este Pedra da Gávea (Piatra de Gabier) din São Conrado (842m). Zborul cu planorul este o activitate populara pe o culme învecinata. Dupa un zbor scurt, se aterizeaza pe plaja Praia do Pepino din São Conrado.
O vedere spre Ipanema de pe Corcovado. Insulele Cagarras se pot vedea în fundal

Zona de Nord
În Zona de Nord din Rio se afla Stadionul Maracanã. Maracanã este stadionul de fotbal cu cea mai mare capacitate din lume, fiind construit initial pentru a gazdui aproape 200.000 de persoane. Mai târziu, capacitatea a fost redusa, în conformitate cu regulile de siguranta, si au fost asigurate scaune pentru toti spectatorii. În urma ultimelor renovari, va ajunge la o capacitate de aproximativ 120.000 de persoane. Maracanã a fost locul de desfasurare a Ceremoniilor de Deschidere si Închidere precum si a unor competitii ale Jocurilor Pan-Americane din 2007.
În Zona de Nord se afla, de asemenea, Institutul Osvaldo Cruz, dedicat cercetarii medicale, precum si parcul Boa Vista (în traducere libera: Belvedere), parte a gradinilor care adaposteau palatul imperial. Dupa proclamarea republicii, parcul a fost nationalizat, iar palatul a fost transformat în Muzeu National, adapostind exponate istorice, etnologice si arheologice.

Zona de Vest
Zona de Vest este regiunea metropolitana cea mai îndepartata de centrul orasului. Include cartierele Barra da Tijuca, Jacarepaguá, Campo Grande, Santa Cruz si Bangu. Barra da Tijuca ramâne o zona de crestere rapida, atragând în special sectorul mai bogat al populatiei, în timp ce în cartierele învecinate din Zona de Vest dezvaluie diferente mari între clasele sociale. Sectorul are zone industriale, însa în interiorul sau se afla si câteva zone agricole. Pe lânga Barra da Tijuca si Jacarepagua, un alt cartier cu o crestere economica importanta este Campo Grande. Câteva competitii ale Jocurilor Pan-Americane din 2007 s-au desfasurat în Centrul Sportiv Miécimo da Silva, supranumit «scoala Generala „Algodão”», iar altele pe Stadionul Ítalo del Cima Stadium, în Campo Grande.

Barra da Tijuca
La vestul zonelor mai vechi este Barra da Tijuca, o zona de coasta subdezvoltata anterior, care acum trece printr-o perioada de modernizare. Blocuri de apartamente si centre comerciale confera zonei un aer cosmopolit, spre deosebire de centrul aglomerat (Centro). Unii oameni de afaceri s-au mutat în Barra da Tijuca pentru a profita de acest fapt. Plajele imense din Barra da Tijuca sunt de asemenea populare printre locuitorii orasului. Barra da Tijuca este locul unde este amplasat Satul Jocurilor Pan-Americane din 2007.

 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu