Destinatii de vacanta în Africa - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Destinatii de vacanta în Africa

Destinatii > Africa

Africa este al doilea continent ca marime de pe Terra si cel mai populat dupa Asia. În Africa se gaseste Nilul, cel mai lung fluviu din lume si Sahara, cel mai mare desert din lume. Cel mai înalt punct al continentului este Muntele Kilimanjaro din Tanzania (5.895 m), iar cel mai jos punct este lacul Assal situat în micuta tara Djibouti (156 m sub nivelul marii).

Africa are o suprafata de 30,244,050 km² incluzând si insulele adiacente, ocupa 20,3% din suprafata terestra a planetei. Cu peste 800 de milioane de locuitori în 54 de tari, Africa este gazda a unei septimi din populatia totala de pe glob.
În Africa îsi are originea rasa umana, de-a lungul vaii Marelui Rift African ce traverseaza Etiopia si Kenya fiind descoperite acolo cele mai vechi schelete ale înaintasilor oamenilor de azi.

Cartea cea mai veche si opera cea mai voluminoasa din lume

Numele Africa a fost introdus în vocabularul vestic de catre Romani, care foloseau denumirea Africa terra - "pamântul Afri-lor" (plural, sau "Afer" singular) - pentru partea nordica a continentului, provincia Africa, cu capitala la Cartagina, localizata în Tunisia contemporana în nordul Saharei.

Cap Verde

Originea cuvântului Afer poate proveni din:

feniciana, `afar (praf);
Afri, un trib - posibil berber - din nordul Africii, în apropiere de Cartagina;
cuvântul grecesc aphrike (fara frig)
sau din cuvântul latin aprica (însorit).
Africa este un continent al contrastelor:

- al padurii ecuatoriale, luxuriante si de nepatruns, dar si al întinselor pustiuri, în care nu întâlnesti, pe zeci si sute de km patrati, nici un arbore si în care nu cade, ani în sir, nici o picatura de ploaie;

- al unora dintre cele mai mari bogatii de pe glob, dar si a celor mai multe tari sarace, cu un nivel de trai al populatiei necorespunzator;

- continent care se înscrie în aria antropogenezei (cu cele mai vechi fosile cunoscute ale stramosilor omului) si unde au aparut câteva dintre cele mai vechi si stralucite civilizatii ale antichitatii (egipteana, nubiana, axumita, feniciana, s.a.), dar si ultimul care a devenit liber, cele mai multe tari africane dobândindu-si independenta abia în ultimele decenii ale secolului al-XX-lea.

- continentul care a platit cel mai scump tribut sclaviei, dar care în prezent are cea mai puternica forta de regenerare, înregistrând cea mai ridicata pondere a tinerilor în totalul populatiei.

Africa este singurul continent situat simetric fata de Ecuator. Dupa realizarea Canalului Suez, continentul african este înconjurat numai de ape. Tarmurile continentului sunt putin crestate masurând circa 28000km.

Sever Pleniceanu a fost primul român care a ajuns în inima Africii si unul dintre primii europeni care a ajuns în regiunea ecuatoriala locuita de pigmei.

Clujeanul Andrei Mihalca (medic veterinar) a inceput in 2006 un proiect de vaccinare antirabica a cainilor in regiunile aride din Africa de Est, impreuna cu cehul David Modry.

Suprafata: 30.065.000 km²

Populatie: 877.500.000


Desertul Sahara
Întinzându-se pe mai mult de o treime din continent, Sahara este cel mai mare desert din lume, cu aproximativ 9.065.000 km² suprafata totala. Topografia sa include zone pietroase, zone cu dune de nisip si numeroase oceane de nisip. Are înaltimi de la sub 80 de metri sub nivelul marii pâna la peste 3.350 m în muntii Ahaggar si Tibesti. Sahara este împartit în urmatoarele regiuni: desertul libanez, desertul nubian si desertul vestic din Egipt, chiar la vest de Nil. Desertul este lipsit de aproape orice fel de precipitatii, singurele zone izolate irigate de râurile subterane ce izvorasc din Muntii Atlas fiind oazele. În est, apa Nilului face pamântul fertil pe portiuni restrânse.

Desertul Kalahari
Are o suprafata de circa 259.000 km²) acoperind mare parte din Botswana, regiunea de SV a Africii de Sud si vestul Namibiei. Pe platoul desertului se încruciseaza santuri formate de râurile acum secate si arbori piperniciti. Aici se ridica si câtiva munti cu înaltimi reduse (Karas, Huns). În Africa de Sud, lânga granita cu Namibia se afla Parcul National Kalahari Gemsbok, unde traiesc grupuri mari de animale salbatice.


Bazinul Fluviului Congo, situat în Africa centrala, domina peisajul Republicii Democratice Congo. În plus, se întinde pâna

Bazinul Fluviului Congoîn Angola, Camerun, Republica Africa Centrala si Zambia. Bazinul fertil are 3.600.000 km² suprafata si contine aproape 20% din întreaga padure tropicala. Fluviul Congo este al doilea ca lungime din Africa.
Muntii Atlas
Acest lant muntos se întinde din sud-vestul Marocului, de-a lungul coastei mediteraneene pâna la marginea estica a Tunisiei. Cel mai înalt vârf este Toubkal, în vestul Marocului (4.167 m).

Fluviul Nil
Cel mai lung fluviu din lume (curge spre nord), ce izvorase din tinutul muntos al Africii de SE si se întinde pe 6.693 km, ca în final sa se verse în Marea Mediterana.

Sahel
Sahel este o întindere mare de pamânt ce trece prin nordul Africii, pâna la marginea sudica a desertului Sahara. Aceasta regiune de granita reprezinta trecerea de la zona uscata din nord si zonele tropicale din sud. Nu are prea multe precipitatii (12-16 cm pe an) si majoritatea vegetatiei este o savana cu iarba si arbusti rari.

Textul este disponibil sub licenta GNU pentru documentatie libera

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu