Cele mai frumoase parcuri nationale din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cele mai frumoase parcuri nationale din lume

Stiri turistice > Cele mai...
Parcul National Serengheti

Parcul Național Serengeti este situat într-o regiune de savană africană din Tanzania de nord, la est de Lacul Victoria și se întinde până la granița din sudul Kenyei. Parcul ocupă o suprafață de 30.000 km². Denumirea de „Serengeti” provine din limba masailor (în traducere „țară nesfârșită”). Ea are în mare parte un relief de șes cu vegetație tipică savanelor, spre sud apar coline spre nord în regiunea de câmpie apar crânguri de salcâmi, partea centrală este aproape complet lipsită de arbori. Regiunea Ngorongoro din sud-est este o regiune vulcanică care a devenit din anul 1979 patrimoiniu UNESCO. Muntele cel mai înalt are altitudinea de 1.850 m deasupra n.m. iar zonele mai joase au altitudinea de 950 m deasupra n.m.. Regiunea Serengeti care înconjoară parcul se întide pe o suprafață de 14.763 km² este o regiune renumită ca rezervație naturală. Locuri de vizitat si activitati : Marea migratie, Moru Kopjes (Central Serengeti), Craterul Ngorongoro, Retina Hippo Pool (Central Serengeti), Seronera River Valley (Central Serengeti), Grumeti River (Western Corridor), Bologonja Springs (Northern Serengeti), Olduvai Gorge (Southern Serengeti), Serengeti Balloon Safaris.

Parcul National Grand Canyon

Situat in nord vestul statului Arizona, Grand Canyon este unul dintre atractiile principale ale Statelor Unite ale Americii.
În anul 1540 spaniolul Lopez de Cardenas a fost primul european care a privit panorama grandiosului Grand Canyon dar o harta a tinutului a fost editata doar pe la mijlocul secolului al 19-lea. Istoria aparitiei acestui canion nu a fost exploatata la maxim de catre cercetatori. O probabilitate mare o are faptul ca râul Colorado care trece prin mijlocul canionului a inceput eroziunea tinutului acum 10 milioane de ani incercand sa-si faca un culoar prin tinutul muntos. De-a lungul timpului au aparut prapastii de peste 1800 m inaltime cu lungimi de pana la 350 km si latimi de pana la 30 km. Vantul si vreamea din acesta regiune au contribuit si ele la formarea canyonului dand stancilor si o bizara forma. In aceasta parte sau gasit importante cantitati de fosile ale animalelor care au trait aici de-a lungul a catorva milioane de ani. Destinatii si activitati în Grand Canyon : Grand Canyon Village, North Rim, Bright Angel Trail, Rim Trail, North Kaibab Trail, Havasu Falls, Colorado River Rafting, Grand Canyon Railway, Grand Canyon Skywalk.

Machu Picchu

Ruinele orașului Machu Picchu, redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locații străvechi din lume. În timp ce incașii în mod sigur foloseau vârful muntelui (2761,50 m înălțime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele și miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând "vechiul pisc" în limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incașii l-au transformat într-un mic (5 mile pătrate), dar extraordinar oraș. În inima unui lanț de munți acoperiți de un dens covor vegetal, Machu Picchu domină de mai bine de cinci veacuri îngusta și adânca vale a [râului Urubamba].Acest cadru natural excepțional a făcut din cetatea incașă situl cel mai spectaculos din vechiul Peru. Înălțat pe la [1450] de suveranul incaș Pachacuti, Machu Picchu a fost în chip brutal abandonat de locuitorii săi în [1572], apoi uitat. A fost redescoperit în [1911] de istoricul Hiram Bingham, ale cărui teorii asupra sitului s-au bucurat multă vreme de autoritate. Machu Picchu numără cam 200 de clădiri, cel mai adesea în formă de patrulater, care nu au, în general, decât un singur etaj și nici o despărțitură interioară.

Parcul National Fjordland

Parcul Național Fiordland este situat pe Insula de Sud a Noii Zeelande ocupă o suprafață de 12.500 km² fiind cel mai mare parc din Noua Zeelandă. El cuprinde o mare parte din Fiordland (Țara Fiordurilor) și colțul muntos de sud-vest al Insulei de Sud, spre est are o regiune presărată cu lacuri. Impreună cu Parcul Mount-Cook, Westland și Mount-Aspiring formează așa numitul areal Te Wahipounamu World Heritage Area care a fost înființat în anul 1952, fiind în anul 1990 declarat patrimoniu mondial UNESCO. In mod spcial fiordurile sunt puncte de atracție importante pentru turism. Munții din parc care ating altitudinea de 2746 m deasupra n.m. sunt acoperite până la înălțimea obișnuită cu păduri tropicale și vegetație de climă temperată unde predomină fagul (Nothofagus). In Fiordland trăiesc pinguini, foci și un număr mare de păsări acvatice, parcul fiind ultimul loc de refugiu al lor. La lacul Lake Manapouri sub influența organizației pentru protecția mediului înconjurător din Noua Zeelandă s-a construit o centrală de cavernă pentru producerea de curent electric.

Parcul National Galapagos Islands

Probabil cel mai faimos dintre toți locuitorii insulelor și cel de al cărui nume este legată denumirea arhipelagului, este țestoasa uriasă. Deși există o singură specie de țestoase uriașe, 14 subspecii, caracterizate prin forme diferite ale carapacei, au existat de-a lungul vremii pe aceste tărâmuri. Din păcate însă, trei din aceste subspecii au dispărut, în timp ce o alta mai are o singură țestoasă rămasă – „Singuraticul George”, de care se leagă speranțele salvării speciei.
În arhipelag există 13 specii de cinteze care sunt endemice !
Iguanele marine sunt singurele iguane de acest fel din lume !
Pinguinul de Galápagos este singurul pinguin tropical din lume !
Specia de cormoran care nu zboară este cea mai mare specie din cele 29 existente pe glob și singura care și-a pierdut abilitatea de a zbura !
17% dintre speciile de pești din Galápagos sunt endemice !
Există în arhipelag 800 de specii de moluște, dintre care 18% nu se mai găsec în altă parte a globului !
În 1990, Galápagos a primit titlul de Sanctuar al Rechinilor și Balenelor !

Parcul National Yellowstone

Parcul Yellowstone infiintat in anul 1872, este primul parc national al lumii, o rezervatie in care se gasesc foarte multe specii pe cale de disparitie, dar si un loc aparte pentru pescuit pastravi, sau pur si simplu pentru a admira natura in toata splendoarea ei. In anul 1874 a fost permisa navigarea barcilor pe lacul Yellowstone, iar in 1916 s-a infintat Serviciul Parcului National.
Cu o suprafata de 2.2 milioane de acrii, Marele Parc Yellowstone se afla la granita statului Wyoming cu Montana si Idaho si este strabatut de fluviul de la care si-a luat numele, fluviu care formeaza aici Marele Lac Yellowstone. Ce puteti vizita  în acest parc : de vazut neaparat  !!! Old Faithful, Grand Canyon of the Yellowstone, Mammoth Hot Springs, Yellowstone Lake, Grand Prismatic Spring, Hayden Valley, Mount Washburn, Lower Geyser Basin, Grizzly and Wolf Discovery Center.

Care este dupa parerea ta cel mai frumos parc national din lume ? Daca esti de alta parere posteaza aici locatia !

Parcul National Canaima

Parcul Național Canaima are 30.000 km2 și se află în sud-estul Venezuelei la graniță cu Brazilia și Guyana. Este situat în statul Bolivar și ocupă aproximativ aceeași suprafață ca și regiunea Gran Sabana. Parcul a fost înființat pe 12 iunie 1962, fiind al doilea ca suprafață din țară după Parima-Tapirapeco. Are ca. suprafața Belgiei sau Maryland-ului.
A devenit Patrimoniu Mondial UNESCO în anul 1994. Din cauza munților este o regiune izolată. Caracteristic acestei zone este lipsa drumurilor de acces. Munții cei mai renumiți din parc sunt Muntele Roraima (cel mai înalt și mai ușor de escaladat) și Muntele Auyantepui unde se află cea mai înaltă cascadă din lume (Cascada Angel). Munții datează din timpul când America și Africa făceau parte dintr-un continent comun. Pe teritoriul parcului trăiesc indienii Pemon, care fac parte din grupul poporului Carib. Ei au o relație strânsă cu munții, crezând că ei adăpostesc spiritele “mawari”. Parcul este relativ izolat fiind legat doar prin câteva drumuri de orașele din zonă. Cea mai mare parte din transport în parc se face cu avionul, pe jos sau cu canoe. Locuitorii parcului au construit hoteluri de lux care sunt vizitate în special de turiști europeni.

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu