Ghid turistic Kos - Descrierea insulei Kos - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Ghid turistic Kos - Descrierea insulei Kos

Destinatii > Europa > Grecia > Insule

Lîngă Golful Gökova, în regiunea Egeea de Sud, pe o suprafaţă de 287.2 km2 se găseşte insula grecească Kos. Insula este  parte componenta a unui  lanţ muntos, care pe parcursul timpului, din cauza cutremurelor, s-a  separat printr-o prăpastie imensă şi vulcanul Nisyros. Printre aceşti munţi se numără Kalymnos și Kappari. Pe lîngă diversitatea rocilor, pe care le-au cercetat specialiştii de-a lungul timpului, aceştia au mai găsit şi o mulţime de resturi fosile ale animalelor, printre care: hipopotami, cai, elefanţi etc. Cele mai remarcabile descoperiri, se păstreză astăzi în Muzeul de Paleontologie al Universității din Atena.

Precum se ştie, insula Kos este mărginită de apele Mării Egee, iar aceasta presupune o plajă imensă, întotdeauna vizitată de localnici  şi turişti. Dintre industriile cele mai dezvoltate ale insulei, fără îndoială că, turismul este cea mai profitabilă şi cea mai dezvoltată. Pe lîngă turism, localnicii sunt implicaţi într-un amplu proces de modernizare a agriculturii, aceasta fiind, la fel, una dintre ramurile aducătoare de profit  ale economiei. Printre cele mai adaptate la condiţii şi cele mai profitabileculturi  sunt strugurii, smochinele, migdalele, maslinele, și roșiile, iar dintre cereale: grâul și porumbul.

Insula are un trecut istoric bogat, cu nuanţe din mitologia romană, care menţionează că insula fusese vizitată de însuşi Hercule. Tot sursele  menţionează că un grup de ostaşi  dorieni au participat la războiul Troiei, invadînd-o, pentru a forma în secolul al 11-lea î.Hr, o colonie a Dorienilor. În timp, insula s-a făcut cunoscută pentru vinurile sale excepţionale, iar mai apoi, Aristotel (384 î.H-322 î.H) menționează despre țesăturile din mătase  efectuate de către femeile de pe insula, articolele  de îmbrăcăminte fiind realizate  în fabrici mari, de către  femeile-sclavi.

Culmile prosperităţii sale, Kos le-a atins în perioada elenistică, locul fiind utilizat în calitate de avanpost naval pentru supravegherea Mării Egee.
Kos era totodată şi spaţiul cu menire educativă, pentru că aceasta era staţiunea în care decurgeau lecţiile de educaţie pentru copiii lui Ptolemeu(Hipocrate, Apelles, Philitas, Teocrit). În secolul XIV, oraşul Kos se dezvoltă accelerat, devenind unul dintre cele mai mari centre comerciale şi culturale ale Mării Egee.  Strabon, menţiona în scrierile sale  din perioada respectivă că, Mitridate a fost trimis la Kos, cu scopul de a-i aduce reginei  Cleopatra a Egiptului,  tot aurul pe care aceasta l-a depozitat şi l-a păstrat  un timp îndelungat acolo.

Insula n-a aparţinut dintotdeauna Grecia. Intemperiile vremii  au  făcut-o să devină “trofeul” multor culturi . Iniţial, aceasta a fost proprietatea veneţienilor, dar, în scurt  timp, aceştia au cedat-o cavalerilor din Rhodos. Peste două secole, în 1523, aceştia s-au confruntat cu invazia  Imperiului Otoman, fapt ce i-a determinat să o cedeze lor. Abia la începutul secolului XIX, Imperiul Otoman a cedat acest teritoriu Italiei. După Bătălia de la Kos, insula revine Germaniei, ca în anul 1947 să o cedeze, în sfîrşit, definitiv, Greciei.
Încă din cele mai vechi timpuri, Piaţa Municipală din Kos, a  fost considerată una dintre cele mai mari de acest fel din oraş. Iniţial, aceasta avea funcţia de centru comercial şi  era locul de reuniune  a multor locuitori din Kos, ea mai fiind numită “Inima oraşului”. Dimensiunile pieţei erau de 300 m lungime şi 50 m lăţime. Cu timpul, construcţia a fost extinsă la est, în partea de nord s-a constuit o intrare cu un stil arhitectural inedit, dar cutremurele de pămînt care au avut loc de-a lungul istoriei, au avut efecte devastatoare pentru construcţie. În sudul pieţei, la începuturi, exista un edificiu  cu o cupolă rotunjită, precum şi un atelier, vădit destinat muncilor istovitoare şi anume producerea cernelii. Este de remarcat că, în timp, cercetătorii au descoperit aici adevărate comori, sub formă de monede, opere de artă, etc. Se zvoneşte, totodată, că locurile ar fi bîntuite de mistere şi fenomene inexplicabile. Aceasta, după ce un tînăr de aproximativ 20 de ani, care se presupune că se afla acolo, a dispărut  într-un mod inexplicabil, nefiind găsit nici pînă în prezent.

Oraşul Kos este un centru cultural al insulei, care se remarcă printr-o arhitectură ampecabilă, persistînd clădirile albe, hotelurile  şi restaurantele. Cluburile de noapte nu sunt într-un număr foarte mare, dar cele existente, formează o regiune în oraş, numită "barstreet", ceea ce în traducere ar însemna ”strada barurilor”. Oraşul se mîndreşte cu o fortăreaţă  care datează din sec. XIV şi se presupune că a fost construită de către Cavalerii Sfântului Ioan din Rhodos, chiar la începutul secolului. De asemenea, legendele spun că acesta ar fi locul naşterii celebrului Hippocrates, iar în centrul oraşului, veţi putea admira un templu, în care, conform spuselor, acesta şi-a făcut studiile. Vizitînd orăşelul Kos, veţi observa mai multe construcţii în cinstea “părintelui medicinii”, adică a lui Hippocrates. Spre exemplu, este vorba despre Institutul Internațional în numele lui Hippocrates, sau Muzeul lui Hippocrates. În apropiere de aceste monumente, veţi observa ruinele, care prezintă o valoare inestimabilă pentru localnici. Aceste ruine fusese cîndva locaşul în care Herodicus îi preda lui Hippocrates medicina.

Din cele mai vechi timpuri, Kos a fost cunoscută drept una dintre cele mai  fierbinţi zone de croazieră din Europa. Unii turişti, vin special pentru a face iahting. Majoritatea serviciilor de iahting, sau plimbările cu catamaranul sunt  furnizate de Yachting Istion, aceştia asigurînd o navigaţie ideală, cu tot confortul: combustibil, ambarcațiuni, WC-dușuri, pompă de canalizare, etc. Pe lingă aceste comoditătţi, turiştii vor fi îndrumaţi, propunîndu-se anumite itinerarii de navigaţie de la insula Kos spre celelalte insule învecinate, sau spre anumite zone ale coastei Turciei. Aşadar, nu rataţi o plimbare cu catamaranul, care vă va lăsa amintiri  nemaipomenite pe mult timp.

Insula Kos,  este una dintre cele mai dezvoltate ale Greciei,  de aceea,  ar fi posibil să rivalizeze la capitolul turism şi monumente istorice, doar cu Rhodos, o altă insulă, considerată, pe bună, dreptate, cea mai populară. Arhitectura insulei Kos este, indiscutabil, una modernă, dar, în ciuda acestui fapt, Kos păstrează o mulţime de clădiri antice romane. Printre acestea se numără şi Casa Romana, unul dintre cele mai luxoase conacuri ale culturii romane, care s-au păstrat pînă în prezent. Monumentul se găseşte în partea de vest a orașului Kos şi păstrează în sine o gamă largă de obiecte valoroase precum: fresce, sculpturi, mozaicuri etc. Acestea sunt peste tot în conac. Unele camere, veţi fi plăcut impresionaţi  să le găsiţi pavate cu marmură, ceea ce le conferă un stil burghez, luxos şi, totodată, rafinat. Unele statui, care datează încă din perioada elenistică,  au fost scoase din conac, fiind expuse în Muzeul din Kos. Dacă doriţi să vizitaţi conacul, atunci grăbiţi-vă s-o faceţi între orele dimineţii şi după amiezii (pînă la orele 15),în fiecare zi, cu excepţia celei de luni,cînd conacul este închis pentru vizitelor.

Odeonul  Roman din Kos este o construcţie de excepţie, care fost construită de romani  şi datează cu secolele II-III. Monumentul a fost descoperit abia în secolul XX, presupunînd un complex de obiective turistice, precum: o sală de forţă, băi romane. Un beneficiu enorm al acestui complex, este concentrarea obiectivelor pe acelaşi teritoriu, ceea ce  înseamnă că nu veţi fi nevoit  să faceţi cale lungă, pentru a vă delecta din plin cu toate aceste monumente ale culturii romane. În interior, Odeonul păstrează atmosfera timpurilor trecute. Deşi a suferit multe schimbări şi renovări,  primele 2 rînduri de scaune, ca la începuturi, sunt din marmură, acestea fiind predestinate elitei vremii. Celelalte rînduri, erau construite din simplu granit, fiind predestinate populaţiei simple. În total, sala Odeonului  numără 18 rînduri. Pe timpuri, oamenii alegeau aceste amfiteatre,  pentru a vedea spactacolele cu implicarea luptelor dintre sclavi, prizonieri, criminali şi animalele sălbatice. Acest monument vorbeşte despre interschimbul cultural care se producea între Roma şi Grecia, Odeonul, fiind o dovadă a acestui fapt.

La aproximativ 25 de minute din centrul orăşelului Kos, se găseşte
Parcul acvatic  Lidos. Distracţiile şi jocurile care se organizează în cadrul parcului, sunt destinate în special maturilor şi tinerilor,  deoarece, pe alocuri, sunt destul de periculoase pentru a fi practicate de copii. Una dintre cele mai populare activităţi este cea cu inelul flotant,  sau cu “ drumul zburător”. Acesta din urmă, presupune un canal înclinat,  care începe de la o înălţime destul de spectaculoasă şi sfîrşeşte prin aterizarea într-un  bazin imens. De asemenea, mai puteţi încerca să înotaţi în piscina cu valuri, sau, pentru turiştii dornici de a se relaxa pur şi simplu, există două bazine mai mici, fără dispozitive destinate jocurilor - sursa perfectă pentru liniştire şi relaxare. În schimb, restaurantele care se găsesc pe teritoriu, dau mari bătăi de cap turiştilor, din cauza preţurilor extrem de ridicate. În timp ce vă aflaţi în parc, fiţi atent la microfonul care anunţă permanent despre cursele retur de la parcul acvatic  Lidos.

Dacă veţi merge pe drumul principal, de la orăşelul Kos pînă la
Kefalos, atunci, cu siguranţă veţi găsi  o  pădure încîntătoare, care este cunoscută sub denumirea de pădurea Plaka. Din oraş, pînă la locul respectiv, veţi putea ajunge în maxim 30 de minute. Dacă vă sufocaţi pe timp de vară în oraş, ori doriţi, pur şi simplu, să vă relaxaţi la natură, atunci pădurea Plaka este locul perfect. Fiind un loc umbrit şi destul de răcoros, îi atrage tot mai mult pe cei care vin aici la u  picnic , sau un  grătar. Scăpînd de rutina oraşului,  veţi simţi aroma florilor de cîmp şi a pinilor, care predomină în pădure.

Pentru turiştii iubitori de distracţii, în orăşelul Kos, veţi putea găsi o gamă variată de restaurante, pentru toate preferinţele şi toate “buzunarele”. Teatrul-restaurant Lofaki Cafe  se plasează pe locul  1 din 273 de restaurante cîte există  în Kos. Preţul meselor care se pregătesc acolo variază de la £ 7 - £ 37. Restaurantul este destinat unei game largi de manifestări, precum: întîlnirile dintre grupuri de afaceri, organizarea zilelor de naştere, întîlniri romantice etc.

Un alt restaurant care prezintă interes pentru turişti este
Restaurantul Avanti. Fiind situat în imediata apropiere de plajă, acesta funcţionează de dimineaţă devreme, pînă seara şi  este întotdeauna arhiplin. După cum reiese din denumire, restaurantul promovează bucătăria veritabilă italiană. Printre bucatele propuse de aceştia se numără: pizza preparată în cuptorul încins cu lemne,  cafea după o reţetă unică italiană,o gamă largă de  prăjituri, clătite dulci şi sărate etc.

Pentru turişti, indiscutabil, este foarte importantă staţiunea aleasă pentru odihnă. În acest sens,
staţiunea Kardamena este  cea mai populară de pe insulă. Localizată la aproximativ 40 min, în direcţia sud-vest de  la oraş, oferă o plajă excelentă, cu şezlonguri şi zone de înnot   aflate în siguranţă. De asemenea, veţi fi atraşi de portul mic, în care se practică pescuitul, iar pentru cei dornici de distracţie, zona  presupune  o gamă largă de baruri, cafenele, taverne, pe toate gusturile.

Pentru cei dornici, însă, de locuri mai puţin aglomerate, cu mai puţine baruri, cafenele, cluburi de noapte, Kefalos ar fi locul ideal. Destinaţia respectivă este nou apărută şi devine tot mai mult  în vogă, datorită condiţiilor favorabile de aici pentru practicarea windsurfing-ului.

Una dintre cele mai apropiate staţiuni de la oraşul Kos, este
staţiunea Tingaki. Aceasta este perfectă pentru doritorii de a face băi de soare, de a bea un suc rece, relaxant, la un bar, sau de a privi luminile strălucitoare ce se aprind pe timp de noapte în oraşul Kos.

 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu