Descriere Tunisia - Ghid turistic Tunisia - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Tunisia - Ghid turistic Tunisia

Destinatii > Africa > Tunisia

Tunisia, cu o suprafata de 163.610 kmp, este situata in punctul cel mai nordic al Africii si cea mai mica dintre celesituate de-a lungul muntilor Atlas. Tunisia se invecineaza in partea de nord si est cu Marea Mediterana, la vest, cu Algeria, iar in sud si sud-est cu Libia.
Populatia tarii numara aproximativ 11 milioane de locuitori, din care 98% sunt arabi.

Relieful este unul variat in partea de nord, coastele Mediteranei se prelungesc catre interiorul lantului muntos, cu padurile de pluta de la Ain Draham si lacurile de la Bizerta si Ichkeul.
Centrul Tunisiei este caracterizat de stepa si ruine romane, iar la vest se afla Jebel Chambi, cel mai inalt varf muntos al Tunisiei, cu o altitudine de 1.520 m. Catre vest se intind dealurile aride din Metlaoui pana la Maknassy, dupa care urmeaza desertul. In Tunisia, Sahara este reprezentata de desert, lacuri sarate aproape secate, oaze marginite de palmieri si binecunoscutele camile.

Limba oficiala: araba si franceza. In punctele de atractie turistica si la hoteluri se vorbesc si engleza sau germana.
Moneda nationala: dinarul tunisian (DT),1 Dinar = 1.000 Millimi. Pe teritoriul tarii se pot schimba fara restrictii valutele convertibile, dar sunt acceptate si cecurile de calatorie, respectiv cartile de credit.
Capitala tarii se afla la Tunis, un oras situat in apropierea lacului cu acelasi nume din nord, in centrul caruia se gaseste orasul istoric Medina. Orasul este impartit in cartiere precum Le Bardo, unde se afla muzeul Bardo, El Menzah, Ariana iar în sud Megrine si Ben Arous.

Cartagina, situata in suburbiile capitalei Tunis, este un oras mai intai fenician si apoi roman, plin de istorie, cu o rezonanta care se simte si astazi, in care se pot vedea vestigiile vechii civilizatii pre-romane, descoperite cu ajutorul  UNESCO.
Muzeul National din Cartagina dispune de o colectie bogata de vase, statuete sau inscrisuri punice, langa acesta aflandu-se faimoasa Catedrala St. Louis, ridicata pe locul unde in anul 1270 a murit Ludovic al IX-lea, in timpul unei cruciade. Un alt obiectiv turistic foarte bine conservat este Teatrul Roman, cu o bogata mostenire a trecutului indepartat.
Dougga, un oras roman foarte bine pastrat, un site antic, cu temple marete si teatre, forumul si pietele sunt asezate  pe marginea muntelui, iar capitoliul este unul dintre cele mai faimoase constructii romane.

Tabarka este o alta locatie deosebita cu paduri de pluta, situata intr-o zona muntoasa care se termina in mare, unde se gasesc plaje cu nisip fin si stanci roase de apa. Statiunea Montazah-Tabarka ofera turistilor sositi aici, oserie de activitati precum yachting, golf, scufundari sau pescuit.

Locatie
Africa de Nord, Marea Mediterana limitrofa, între Algeria si Libia

Coordonate geografice
34 00 N, E 9 00

Zona
în total: 163,610 kmp
Teren: 155,360 kmp
de apa: 8250 kmp

Teren granitele
în total: 1,424 km
vecine: 965 km Algeria, Libia 459 km

Litoralul
1148 km

Clima
temperata în nord cu ierni usoare si veri uscate; desert în sud

Teren
munti în nord; campie fierbinte si uscata in partea centrala; semiarida în sud la granita cu Sahara

Altitudini extreme
cel mai mic punct: Shatt al Gharsah -17 m
mai înalt punct: Jebel ech Chambi 1544 m

Resurse naturale
petroliere, fosfati, minereu de fier, plumb, zinc, sare

Populatia
10,383,577 (iulie 2008 est)

Grupuri etnice
Arabe de 98%, European de 1%, evrei si de alte 1%

Religii
Musulmani 98%, Crestini 1%, evrei si de alte 1%

Limbi
Araba (oficiale si una din limbile de comert), franceza (comert)

Tara denumirea
forma conventionala lunga: Republica tunisian
conventionale scurt formular: Tunisia
locale de mult timp forma: Al Jumhuriyah la Tunisiyah
locale scurt formular: Tunis

Guvernul de tip
republica

Capitala
nume: Tunis
Coordonate geografice: 36 48 N, 10 11 E
diferenta de timp: UTC 1
ora de vara: 1 ora, începe ultima duminica din martie; se termina ultima duminica din octombrie

Subdiviziunile
24 governorates; Ariana (Aryanah), Beja (Bajah), Ben Arous (Bin 'Arus), Bizerte (Banzart), Gabes (Qabis), Gafsa (Qafsah), Jendouba (Jundubah), Kairouan (Al Qayrawan), Kasserine (Al Qasrayn), Kebili (Qibili), Kef (Al Kaf), Mahdia (Al Mahdiyah), Manouba (Manubah), Medenine (Madanin), Monastir (Al Munastir), Nabeul (Nabul), Sfax (Safaqis), Sidi Bou Zid (Sidi Bu Zayd), Siliana (Silyanah), Sousse (Susah), Tataouine (Tatawin), Tozeur (Tawzar), Tunis, Zaghouan (Zaghwan)   

Independenta
20 martie 1956 (de Franta)

Ziua Nationala

Ziua Independentei, 20 martie (1956); de asemenea, de-a aniversare a lui Ben Ali ipoteza de la presedintie, 7 noiembrie (1987)

Ramurii executive
sef de stat: Presedintele Zine El Abidine Ben Ali (din 7 noiembrie 1987)
cap de guvern: Primul-ministru Mohamed Ghannouchi (din 17 noiembrie 1999)

 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu