Cel mai mare carnivor din lume - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Cel mai mare carnivor din lume

Curiozitati > Superlative > Animale

Este o legatura strânsa între ursul polar si ursul Kodiak, o subspecie a ursului brun gasit doar în Alaska. Ursul polar cantareste in greutate între 300 si 600 kg si are 2-3 metri lungime. Ei locuiesc în partea de nord a Canadei, Alaska (Statele Unite ale Americii), Groenlanda, Norvegia si Rusia, si din pacate, ca si multe alte animale maiestuoasa, au o stare de conservare IUCN VULNERABILA. Dieta lor consta în principal din foci Arctice, care este si motivul de ce pierd in clasament in fata ursului Kodiak in cursa pentru cel mai mare carnivor terestru.

Ursul Kodiak are resedinta pe arhipelagul Kodiak din Alaska. Acesta este clasificat ca un punct de vedere tehnic ca subspecie de urs brun, care au numele de Ursus arctos horribilis, dar în onoarea cercetatorului rus care a descoperit acesta subspecie unica, ursul Kodiak are o eticheta mult mai respectabila: Ursus arctos middendorffi. Ursul Kodiak cântareste între 450 si 550 kg. Statutul lor de conservare este IUCN. Interesant, exista unele asemanari genetice între ursul Kodiak si ialti ursi bruni din estul Rusiei. Ursul Kodiak este cel mai mare carnivor terestru din lume si se alimenteaza pe râu în principal cu somon, afine de munte, si ramasite animale.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ursul polar este un mamifer mare, greutatea acestuia ajungând pâna la 300-600 kg la masculi si 150-300 kg la femele, înaltimea la 1,8 m si lungimea la 3 m. Are o blana de culoare alba. Ghearele mari si puternice sunt capabile sa doboare adversarii naturali. Are un strat de grasime sub piele, care îl ajuta sa se protejeze împotriva frigului, aceasta caracteristica fiind întâlnita si la alte animale din tundra. Este un înotator excelent. Corpul acestora este asemanator cu cel al unui urs maro. Capul poate ajunge la peste 40 cm lungime, cu circumferinta de aproximativ 30 cm. Au buze extensibile, dinii sunt mai mici ca la celelalte specii, dar mai ascutiti, gâtul mai puternic. Au buze extensibile adica nu sunt atasate de gingii si pot culege fructe mici, iar unii le pot coji. Au mirosul bine dezvoltat. Simte prada de la 30 de km departare. Urechile sunt mici, externe, dar au auzul bine dezvoltat. Culoarea blanii este albul, dar poate fi galbuie sau gri în timpul verii. Însa explicatia stiintifica a culorii lor este ca firele de par, incolore, sunt goale în interior ca fibrele optice si conduc razele ultraviolete spre pielea lor neagra, unde sunt absorbite. Este foarte calduroasa, iar temperatura corpului ramâne neschimbata atunci când este foarte frig. Sistemul lor de încalzire este foarte eficient (în parul blanii se gasesc canalicule microscopice pline cu aer care asigura o izolare termica excelenta) si de aceea uneori se tavalesc prin zapada pentru a se racori. Labele din fata sunt folosite pentru înot fiind mari si membranate pentru a asigura propulsia. Cele posterioare au rol de cârma. Prezinta gheare neretractibile. Picioarele sunt mai mari decât la ceilalti ursi (22 de cm latime) si au par pe talpi si ventuze pentru a le conferi stabilitate pe gheasa. Pe uscat nu alearga atât de repede ca rudele sale. În apa atinge 10 km/h vâslind doar cu labele posterioare, iar scufundat poate sa stea pâna la 5 minute. Precum oamenii se deplaseaza atingând solul cu calcâiele, dar si cu talpa si pot adopta o pozitie bipeda ceea ce îi avantajeaza atunci când trebuie sa observe pericolele, sa caute hrana sau sa lupte. Inaltimea unui urs polar este de 1,6 m. Adultii cantaresc intre 300 si 600 kg. Pot ajunge la o lungime de 2,5 m. Femelele sunt mai mici cântarind 150-300 kg si având 1,8-2 m lungime.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ursul polar este raspândit în tinutul artic. Ursul polar se întâlneste în mediul polar arctic si anume apele Oceanului Arctic, dar si uscatul înconjurator. Polul Nord poate fi considerat tundra si taiga (Oimiakon si Verhoiansk) si nu climat polar datorita limitei climatice de iarna mai joase cu 10oC decât în Antarctica. Temperatura aici este cuprinsa între -20oC si -40oC, iar vara ajungând la peste 0oC. Precipitatiile sunt în jur de 100-300 mm/an. De asemeni apar cicloni. Vara are loc topirea ghetii. Ziua dureaza 5 luni, iar ultima luna este semiîntuneric. În sud, unde este mai uscat, apare solul cu stepa polara (tufe mici, muschi, lichieni, ierburi). Aceasta atrage ursii polari. Dar locul preferat de ursii polari este calota glaciara din Oceanul Arctic deoarece aici sunt mamifere marine.
În apa oceanica viata este mai abundenta decât pe continent. Aici gasesc usor hrana constând în foci. Ei calatoresc spre nord sau spre sud 1 000 km când calota glaciara începe sa se topeasca în cautarea hranei.
Supravietuirea acetuia este pusa în pericol dupa cum au anuntat oamenii de stiinta de catre încalzirea globala. Deja calotele glaciare au început sa se topeasca, gheata este mai putina cu aproape 50% decât acum 60 de ani. Una dintre solutiile propuse a fost transportarea apei în aceste zone si transformarea ei în gheta. Este un animal protejat prin lege, tari precum Norvegia, Canada, Danemarca au interzis vânarea acestora din 1960.

Ursul polar este aproape în întregime carnivor, consumând în special pui de foca, precum si diferite cetacee si pinipede. În principal vâneaza lânga malul marii, pe calotele de gheata de pe insulele arctice. Ursul polar este un puternic vânator de foci (Pusa hispida). Este cel mai mare carnivor dintre toate speciile de ursi, dar si cel mai perseverent si rabdator. Are un plan de atac excelent: se asaza lânga o copca ore in sir asteptând ca focile sa iasa. O lovitura puternica îi aduce ursului o masa gustoasa, iar focii îi aduce, din pacate, o moarte rapida.

Primavara este anotimpul când acestia îsi cauta perechea si poate parcuge zeci de kilometri pentru a gasi o ursoaica fara pui. Perioada de împerechere este din martie pâna în iunie. Gestatia dureaza 195-265 zile. Femela începe construc?ia adapostului pentru pui începand cu luna octombrie. Ea sapa un gang lung de câtiva metri continuat cu o pestera adânca de 2 metri, lasând si o iesire spre sud pentru a nu fi înfundate cu zapada de viscolele din nord. Femelele nasc în medie doi pui. Puii sunt nascuti cu ochii închisi si au o blana deasa. Ei cântaresc aproape 600 de grame. Ursoaica va petrece 10 zile în apropierea vizuinii pentru ca puii sa se adapteze la clima rece. în aprilie vin în contact cu clima si mediul. Bârlogul este loc de adapost pentru ei deoarece temperatura poate atinge +20oC. Puii ramân cu mama 2 sau 3 ani. Ei ajung la maturitatea sexuala la 5-6 ani. Rata mortalitatii la pui este estimata ca fiind cuprinsa între 10-30%.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu