O noua împaratie a broastelor testoase - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

O noua împaratie a broastelor testoase

Curiozitati > Curiozitati > Animale

Nu numai în insulele Galapagos se intilnesc multe broaste testoase; pe globul pamantesc mai exista si alte regiuni care priesc acestor curioase vietati.
  O astfel de regiune este si acea parte din apele Oceanului Atlantic ce scalda tarmurile statului Trinidad-Tobago, de la gura de varsate ale Fluviului Orinoco. Aici, atat in apele oceanului cat si în delta si bratele Orinocului  traiesc miii si mii de broaste testoase, de marimi considerabile.
  
Ca urmare, în Venezuela, malurile calde si nisipoase de la gura de varsare aie Fluviului Orinoco în Oceanul Atlantic sint denumite de catre localnici "Depozitul de oua". Aici, de sute de ani la inceputul lunii martie sosesc înotind broasteie testoase.
  
În fiecare zi, o data cu rasaritul soarelui ies pe mai circa 7-8 000 de astfel de vetati. Cum au ajus pe tarm, fac mai intii un tur de orizont, fara sa se îndeparteze prea mult de apa, cu care ocazie isi aleg cu multa atentie un loc, unde femelele sapa gropi mari în nisip - mai mult largi decit adînci - si încep a-si depune ouale. Cele care isi au locul stabilit din zilele anterioare, cum ies din apa se indreapta cu precizie spre cuib, isi depun ouale se mai invirtesc putin in jurul lor, le acopera apoi cu un strat subtire de nisip si exact pe acelasi drum se intorc inapoi în apa.
  
Este ultimor simtul de orientare deosebit de dezvoltat cu care sint înzestate aceste broaste testoase. Urmarite zi de zi, dupa ce multe din ele au fost însemnate cu vopsea pe carapace, s-a observat de catre cercetatori ca fiecare broasca apare la tarm de fiecare data in acelasi loc, la aceeasi ora si de regula cu aceleasi "prietene" cu care a venit si in zilele anterioare. Drumul pina la cuib este acelasi pe care l-a parcurs in prima zi.
  
In general, fiecare depune 80 pina la 200 de oua, de marimea celor de galna.
  Ouale se clocesc singure in caldura sonrelui si a nisipului. S-a observat insa ca in perioada clocitului, femelele vin pe la cuib în special în zilele prea calduroase, punind peste oua un strat mai gros de nisip.
  
Puii apar cam toti deodata si atunci intregul mal se transforma într-un imens furnicar, unde pur si simpiu nu mal ai unde pune piciorul.
  Inca de la aparitie, puii de broasca testoasa sint inzestrati cu un puternic simt de orientare, specific mediului. Fiecare pui se indreapta precis spre apa oceanului sau a raului, fara calauza, si nu greseste nici unul sa se îndrepte spre întinsele nisipuri.
  
Pentru localnici, perioada cea mai însemnata este aceea în care broastele isi fac gropile si isi depun ouale. Ei recolteaza în acest sezon mii de kilograme de carne de broasca testoasa, care constituie cel mai important si apreciat bun alimentar din aceasta parte a Venezuelel.
  
Se fac din carnea de broasca testoasa cele mai variate feluri de mancari proaspete sau conservate sub diverse forme.
  Foarte apreciata este în Venezuela carnea de broasca testoasa afumata.
  De asemenea, în aceeasi perioada sînt adunate mii de oua care pentru localnici constituie un aliment obisnuit.
  Este interesant ca din ouale de broasca testoasa se obtine si o substanta grasa, folosita la prepararea unor medicamente.
  Resturile sunt uscate bine si transformate într-un soi de faina, care se adauga la hrana vitelor.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu