Antarctida - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Antarctida

Curiozitati > Curiozitati > Antarctica

Continent din jurul Polului Sud, avînd o suprafata de 13 177 000 km2. Despartit în cea mai mare parte de uscatul celorlalte continente prin mari suprafete de apa, este socotit drept cel mai "izolat" dintre continente. Cel mai apropiat "uscat" - America de Sud - se gaseste la 1 000 km distanta.
  
Uriasa calota de gheata acopera cca. 95% din suprafata continentului, iar grosimea ei maxima atinge în unele locuri 4 270 m (descpoerire facuta de glaciologii americani în Antarctida occidentala, la vest de statia Byrd). Altfel spus, acest continent concentreza cca 90% din volumul total de gheata de pe glob, sau mai exact 24 000 000 km2, aceasta cantitate fiind egala cu debitul tuturor rîurilor planetei noastre, pe o perioada de cca 650 de ani. De asemenea detine primul loc cu cca 86% din suprafata totala acoperita cu gheata de pe glob. Calota este întrerupta de siruri de munti. Cel mai înalt vîrf de pe continent este Winson de 5 139 m si apartine muntolir Ellesworth.

În timpul verii, suprafata libera de gheturi ocupa 700 000 km2 - din cei 13 177 000 km2, cît masoara întregul continent. În mod normal, aici se întregistreaza cea mai aspra clima de pe glob - media anuala a temperaturii este de -54°C. În iarna lui 1967, cercetatorii norvegieni au întregistrat -94,5°C, cea mai scazuta temperatura de pe glob.

Vînturile ating viteza de 250 km pe ora. Cel mai adînc lac atinge 120 m si poarta numele Figurnoie. Populatia este formata în întregime din personalul statiunilor stiintifice si meteorologice (sovietice, americane, britanice, franceze, australiene, neo-zeelandeze, japoneze, argentiniene, chiliene, norvegiene). Cel mai sudic punct locuit permanent - punctul care marcheaza Polul Sud - este statiunea de cercetare stiintifica Amundsen- Scott (S.U.A.).
  
Antarctida face parte din întinsa regiune polara Antarctida (60 000 000 km2), care include în afara continentului propriu-zis si marile marginale, partile sudice ale Oceanului Atlantic, Indian si Pacific pîna la latitudinea sudica de cca 60°.
   
Antarctida înseamna "continentul de la polul sud". Denumirea este o derivatie cu prefix din vechiul cuvînt grecesc arkticos care înseamna nordic.  Deci grecescul anti(opus) si arkticos(nordic) înseamna opus nordului.

Cu o suprafata de 14.425.000 km², Antarctida este al cincilea continent ca marime, dupa Eurasia, Africa, America de Nord si America de Sud. Totusi, este ultimul în numarul de locuitori, neavând rezidenti permanensi, din cauza frigului aproape vesnic. Antarctida este continentul cu cea mai mare altitudine medie, cu cea mai scazuta umiditate si cu cea mai scazuta temperatura medie. Aproape 98% din teritoriul Antarctidei (circa 14 milioane km²) este vesnic acoperit de un strat de gheata, care uneori atinge grosimi de peste 4.000 m. Restul de doua procente fara gheata îl reprezinta coastele scaldate de Oceanul Antarctic, vârfurile golase ale dike-urilor, care dau muntilor un aspect de cocos ce se elibereaza din prizonieratul gheturilor, la acestea adaugându-se într-o proportie foarte restrânsa si o regiune cu aspect de desert, evident înghetat.

Particularitati

1.  Antarctida este cel mai izolat continent.
2.  Antarctida este zona geografica unde se înregistreaza cea mai mare valoare a radia?iei solare de pe Pamânt (120.000 calorii/cm²), dar desi înregistreaza o asemenea valoare, radiatia solara se pierde reflectie.
3.  Antarctida este continentul cu cea mai mare altitudine medie – 2165m.
4.  Antarctida este continentul unde s-a înregistrat cea mai scazuta temperatura masurata pe Pamânt. Aceasta a fost înregistrata la Statia Vostok si a fost de -89.2 ° C.
5.  Antarctida este locul cu cea mai groasa masa de gheata. (aceasta ajunge în unele locuri si la aproape 5000 de metri).

Continentul Antarctida a fost descoperit în anul 1820 de grupe diferite de cercetatori si exploratori. Unul dintre primii oameni care au pus piciorul pe pamântului Antarctidei au fost Jules Dumont d'Urville, în 1820.

Nava "Belgica" a purtat cea dintâi expedi?ie antarctica facuta în scopuri exclusiv stiintifice si prima care a iernat între gheturile din apropierea Antarcticii. Din echipa acestei expeditii a facut parte si cercetatorul român Emil Racovita considerat primului biolog din lume care a cercetat viasa antarctica. El a ramas în istoria stiintei si ca descoperitorul balenei cu cioc.

Atingerea Polului Sud a fost realizata pentru întâia oara de exploratorul polar norvegian Roald Amundsen (care fusese ofiter secund alaturi de Emil Racovita în Expeditia Antarctica Belgiana din 1897-1899 ) si echipa sa în anul 1911, într-o întrecere cu exploratorul englez Robert Falcon Scott, care si el a ajuns la Pol - cu 35 de zile dupa Amundsen. Pe drum de întoarcere exploratorul englez si-a pierdut viata. La data de 14 decembrie 1911, Amundsen a înfipt steagul norvegian în pamântul inaccesibil pâna atunci.

Acest text este disponibil sub licenta Creative Commons cu atribuire si distribuire în conditii identice

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu