Descriere Andorra - Ghid turistic Andorra - Travelers-way.com

Cauta pe site
Go to content

Main menu:

Descriere Andorra - Ghid turistic Andorra

Destinatii > Europa > Andorra

Se intinde pe o suprafata de doar 467.76 km patrati si are capitala la Andora la Vella. Este impartita in 7 districte si are o populatie de 69.150 loc 147 loc pe km patrat. Limba vorbita este catalana spaniola si franceza. Moneda nationala este Euro impartit in 100 de centi. Statul este asezat in trei depresiuni ale muntilor Pirinei care ajung aici la o inaltime de 3000 m.raul care trece prin cea mai inalta situata capitala a europei(1029m deasupra marii) se numeste Valira. Cel mai inalt punct al tarii este Coma Pedrosa situat in nord-westul tarii. Clima este influentata de muntii pirinei dar are si caracteristici mediteranene. Temperatura medie in capitala este iarna de 5 grade celsius iar vara de 22 grade. Andorienii cu radacini catalaneze sunt majoritari. 94% din populatie sunt catolici.Turismul reprezinta in Andora 80% din PIB. Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din Barcelona si Toulouse.

Tara se dezvolta la sudul regatului franc (carolingian), ca principat autonom. În sec. X Andorra este disputata de spanioli si francezi (episcopii spanioli de Urgel si contii de Foix, care vor deveni regi în Navarra). Din l607 conducerea va fi exercitata de capii statului francez.
În 1982 se alege prima oara un parlament national si în 1993 se aproba prin referendum o noua Constitutie, care stabileste un regim parlamentar si intrarea  în ONU. A. are uniune postala cu Franta si Spania.

Din cauza pozitiei sale în muntii Pirinei, Andorra consta dintr-un teritoriu muntos, cu o înaltime medie de 1.996 m, cel mai înalt punct fiind Coma Pedrosa cu 2,946 m. Muntii sunt despartiti de o serie de vai prin care curg râuri care se varsa în cursul de apa principal, râul Valira, care paraseste tara înspre Spania (la cel mai jos punct al tarii, 870 m).

Clima Andorrei este similara cu clima temperata a vecinelor sale, însa altitudinea ridicata a tarii cauzeaza mai multa zapada iarna si temperaturi putin mai joase vara. Clima este aspra,iarna se produc avalanse.Precipitatii bogate.
Turismul este una din cele mai importante activitati economice a Andorrei si este responsabil pentru circa 80% din PIB-ul tarii. Aproximativ 9 milioane de turisti viziteaza Andorra în fiecare an. Principatul Andorra se bucurã de 150 de zile pe an de zãpadã, fapt care îl face una din destinatiile de schi cunoscute ale Europei. Dar minuscula tarã de doar 468 km2 oferã celor care o viziteazã si alte numeroase atractii, începând cu obiective culturale si terminând cu posibilitatea de a face cumpãrãturi variate si convenabile (produsele de aici fiind scutite de taxe).
Andorra nu este un membru deplin a Comunitatii Europene, însa are o relatie speciala cu aceasta organizatie, fiind tratata ca un membru în privinta comertului fara tarife însa ca un stat non-membru pentru produse agricole. Andorra nu are o valuta proprie si foloseste cea a vecinilor sai, la moment euro.

Andorra are câteva statiuni de schi importante, cum ar fi Soldeu/El Tarter si Pal/Arinsal, frecventate în special de turistii spanioli, francezi si britanici, datorita pârtiilor lejere, potrivite pentru familiile mai putin experimentate. Scolile de schi din Andorra sunt printre cele mai mari din Europa.

Andorra La Vella este capitala si cel mai însemnat centru turistic. Printre obiectivele demne de vizitat se numara Biserica Esglesia de Sant Esteve, situata în partea veche a orasului construita în stil romanesc, în secolul al XIX-lea, precum si Cladirea Parlamentului. Probabil cea mai veche cladire a orasului este Biserica Santa Coloma, ce dateaza din secolul al IX-lea.

Orasul Andorra La Vella este centrul cultural al tarii, detinând Sala de Expozitii a Guvernului, ce functioneaza ca principal teatru si muzeu. Piata din fata Cladirii Parlamentului este locatia a numeroase evenimente. Orasul gazduieste în fiecare iarna un festival de muzica.
Desi Andorra nu este renumita pentru restaurantele sau gastronomia ei, exista un mare numar de localuri potrivite pentru cine sau pentru a iesi în oras, în special în Andorra La Vella.
Principalele atractii: Vechiul Oras, Biserica Sf. Esteve, Cladirea Parlamentului, Biserica Santa Coloma, Centrul cultural guvernamental, Teatrul si Muzeul din cadrul Centrului Cultural, Piazza, Festivalul Muzical.
Andorra la Vella este locul ideal de sejur pentru cei care vor sã încerce toate posibilitãtile de schi din zonã, dar si sã se bucure de atmosfera relaxatã, gustând din specialitãtile culinare traditionale sau colindând magazinele.

Andorra (pronunțat /ənˈdorə/), oficial Principatul Andorrei (în catalană Principat d'Andorra), denumit și Principatul Văilor Andorrei, (în catalană Principat de les Valls d'Andorra), este o țară fără ieșire la mare, aflată în sud-vestul Europei, în estul Pirineilor, la frontiera între Spania și Franța. Este a șasea cea mai mică țară din Europa, cu o suprafață de 468 km² și o populație estimată la 84.082 de locuitori în 2009. Capitala, Andorra la Vella, este capitala europeană aflată la cea mai mare altitudine, la 1.023 m peste nivelul mării. Limba oficială este catalana, cu toate că se mai vorbesc spaniola, portugheza și franceza.
Principatul s-a înființat în 1278. Rolul de monarh este exercitat împreună de doi co-principi, episcopul de Urgell și președintele Franței (țara făcând parte din dioceza de Urgell).
Andorra este o țară prosperă, în special datorită turismului, care deservește circa 10,2 milioane de vizitatori anuali, dar și datorită statutului său de paradis fiscal. Nu este membru al Uniunii Europene, dar euro este de facto moneda utilizată. Locuitorii din Andorra ocupă locul patru ca speranță de viață (82 ani).

Datorită amplasării sale în Pirineii de est, Andorra este formată predominant din munți înalți, cel mai înalt vârf fiind Coma Pedrosa cu , iar altitudinea medie a Andorrei este de 1.996 m. Aceștia sunt întretăiați de trei văi înguste, în formă de Y, ce se unesc în râul Gran Valira care curge către Spania. Pe valea acestui râu, la frontiera cu Spania, se află și cel mai jos punct al Andorrei, la o altitudine de 840 m). Suprafața totală a Andorrei este de 468 km².
Din punct de vedere fitogeografic, Andorra aparține provinciei Atlantice Europene a regiunii Circumboreale din Regatul Boreal. Conform WWF, teritoriul Andorrei aparține ecoregiunii pădurilor de conifere și de amestec ale Pirineilor.

Clima
Andorra are o climă alpină și continentală. Altitudinea sa ridicată face ca, în medie, iarna să fie mai multe precipitații, mai multă umiditate și puțin mai răcoare ca vara. În medie, sunt 300 de zile însorite pe an.

Turismul, principala ramură a economiei prospere a Andorrei, produce circa 80% din PIB. Circa 10,2 milioane de turiști vizitează anual țara, atrași de lipsa taxelor vamale și de stațiunile de vară și de iarnă. Avantajul relativ al Andorrei s-a erodat însă, după ce Franța și Spania s-au alăturat zonei de liber schimb a Uniunii Europene.
Sectorul bancar, cu statutul său de paradis fiscal, contribuie și el substanțial la economie. Producția agricolă este limitată—doar 2% din suprafața țării este teren arabil—și mare parte din alimente sunt importate. Local, se crește puțin tutun. Principala activitate agricolă este creșterea oilor. Industria producătoare se ocupă cu producția de țigări și mobilă. Resursele naturale ale Andorrei sunt energia hidroelectrică, apa minerală, lemnul, minereul de fier și de plumb.
Andorra nu este membră a UE, dar se bucură de o relație specială cu aceasta, fiind tratată ca membru al Uniunii în ce privește comerțul cu bunuri (scutit de taxe vamale) și ca stat ne-membru în ce privește produsele agricole. Andorra nu a avut până la 31 decembrie 1999 o monedă proprie, în țară circulând francul francez și peseta spaniolă în tranzacții bancare, după care ambele monezi au fost înlocuite de moneda unică a Uniunii Europene, euro. Andorra este în stadiu de negociere pentru emiterea monezilor euro proprii.

Populația
Populația Andorrei era în 2009 estimată la 83.890 de locuitori. În 1900, ea era estimată la doar circa 5.000 de locuitori.
Localnicii andorrani reprezintă cel mai mare grup etnic din țară, dar nu sunt o majoritate (31.363 de locuitori); alte naționalități sunt spaniolii (27.300), portughezii (13.794),francezii (5.213), bretonii (1.085) și italienii.

Limbi
Limba istorică și oficială este catalana, o limbă romanică. Guvernul andorran dorește încurajarea folosirii limbii catalane; el a finanțat o comisie pentru toponimie catalană în Andorra (în catalană la Comissió de Toponímia d'Andorra), și oferă lecții gratuite de catalană pentru imigranți, în vreme ce posturile naționale de radio și televiziune emit în catalană.
Datorită imigrației, legăturilor istorice, și proximității geografice, spaniola, portugheza și franceza sunt și ele vorbite în țară. Majoritatea andorranilor vorbesc una sau mai multe din aceste limbi, pe lângă catalană. Engleza este mai rareori vorbită, deși este înțeleasă în marile stațiuni turistice. Andorra este una dintre cele doar tre țări europene (alături de Franța și Monaco) care nu au semnat Convenția-Cadru pentru Protecția Minorităților Naționale a Consiliului Europei.

Religia
Populația Andorrei este predominant (90%) romano-catolică. Sfântul protector al țării este Maica Domnului din Meritxell. Deși nu este religie oficială, constituția recunoaște o relație specială cu Biserica Catolică, oferind unele privilegii speciale acestui grup religios. Comunitatea musulmană este formată în principal din imigranți nord-africani. Printre alte grupări creștine se numără biserica anglicană, Biserica Reunificării, Noua Biserică Apostolică, Biserica lui Isus Hristos și a sfinților din ziua de pe urmă, și martorii lui Iehova. Există o mică comunitate de hinduși și de Bahá'í. În Andorra trăiesc și circa 100 de evrei.

Cultura
Limba oficială și istorică este catalana. Astfel, cultura este catalană, având un specific local.
Andorra este locul de origine al unor dansuri populare cum ar fi contrapàs și marratxa, care încă dăinuiesc în special în Sant Julià de Lòria. Muzica populară andorrană se aseamănă cu cea a vecinilor săi, dar are un caracter predominant catalan, mai ales în prezența unor dansuri cum ar fi sardana. Alte dansuri andorrane sunt contrapàsul în Andorra la Vella și dansul Sfintei Ana din Escaldes-Engordany. Sărbătoarea națională a Andorrei este Maica Domnului din Meritxell, sărbătorită odată cu Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie.

Acest text estepreluat de pe Wikipedia si este disponibil sub licența Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice;

 
 
 
 
Ghid Turistic Romania
Back to content | Back to main menu